Γραφειοκρατίας Εγκώμιον

[Δημοσιεύθηκε στα Ιατρικά Θέματα 2002 (26): 22]

Όλοι λίγο ή πολύ έχουμε κατά καιρούς καταφερθεί εναντίον της γραφειοκρατίας. Παραπονιόμαστε για τα χαρτιά που μας ζητούν, τα γραφεία από τα οποία πρέπει να περάσουμε για να τελειώσουμε μια δουλειά, τις ώρες που χάσαμε στη μία ή την άλλη υπηρεσία. Στη συνείδηση του καθενός μας η γραφειοκρατία φαντάζει σαν ένα στοιχειό που κατατρύχει τη ζωή μας και που πρέπει να το κυνηγούμε και να το σκοτώνουμε όπου το βρίσκουμε, χωρίς έλεος και χωρίς τύψεις.

Και όμως, τί θα κάναμε χωρίς γραφειοκρατία; Σκεφθείτε τη θετική πλευρά του πράγματος. Υπάρχουν στρατιές ολόκληρες ανθρώπων που έχουν καθήκον στη ζωή τους να ζητούν χαρτιά, σφραγίδες, υπογραφές, επικυρώσεις, διαδικασίες κ.ο.κ. Εξίσου μεγάλες στρατιές ανθρώπων έχουν το εξίσου μεγάλο καθήκον να ετοιμάζουν τα χαρτιά, να βάζουν τις σφραγίδες και τις υπογραφές, να επικυρώνουν πιστοποιητικά και να ολοκληρώνουν τις παντός είδους διαδικασίες. Και επειδή ‘και ο άγιος φοβέρα θέλει’, ένας σημαντικός αριθμός άλλων ανθρώπων ασχολείται με το να φοβερίζει (άμεσα ή έμμεσα) όλους τους προηγούμενους, ώστε να κάνουν γρήγορα, σωστά και αποτελεσματικά τις δουλειές αυτές. Για καλό και για κακό, υπάρχει και ο ‘τρίτος δρόμος’: οι διάφοροι μεσάζοντες και διεκπεραιωτές, που αναλαμβάνουν (με το αζημίωτο βέβαια) να ‘μιλήσουν’, ώστε όλη η διαδικασία να μην αποβεί σε βάρος της ψυχικής υγείας του πολίτη.

Τί θα έκανε όλος αυτός ο κόσμος αν εξαλείφαμε τη γραφειοκρατία; Στην καλύτερη περίπτωση θα χτυπούσε μύγες (πού είστε, ζωόφιλοι;) ή θα έπαιζε τάβλι σε κανένα καφενείο. Στη χειρότερη… Μην το συζητάτε. Από οικογενειακούς καυγάδες μέχρι κλοπές, ληστείες, αλκοολισμό, ναρκωτικά, και δεν συμμαζεύεται. Εδώ που τα λέμε, τί θα κάνατε ΕΣΕΙΣ αν κερδίζατε όλον αυτό τον χρόνο που ισχυρίζεστε ότι χάνετε με την γραφειοκρατία; Για συλλογισθείτε λίγο: ώρες ολόκληρες που δεν θα ξέρατε πώς να τις διαθέσετε. Αποτέλεσμα; Το ίδιο με το παραπάνω.

Πρέπει όμως να προβληματισθείτε και για ένα ακόμη ζήτημα. Μήπως η απέχθειά σας προς τη γραφειοκρατία τελικά σας έχει βγει σε κακό; Μήπως το βιογραφικό σας σημείωμα αποπνέει εκείνη την αίσθηση της ικανότητας και της αποδοτικότητας που ακριβώς προσπαθεί να αποφύγει ο υποψήφιος εργοδότης σας; Μήπως γι’ αυτό δεν έχετε καταφέρει ποτέ να προσληφθείτε στην ποθούμενη θέση; Μήπως είστε τόσο αποτελεσματικός που η δουλειά σας τελειώνει πριν καν αρχίσει, οπότε δεν υπάρχει δουλειά για σας; Μήπως όλα αυτά τα χρόνια βασιζόσασταν σε λάθος προσόντα για την επιτυχία σας;

Πόσο καλός γραφειοκράτης είστε; Τα παρακάτω επιλεγμένα παραδείγματα γραφειοκρατίας θα σας βοηθήσουν να αξιολογήσετε τον εαυτό σας και να διαπιστώσετε αν έχετε το βασικό αυτό προσόν που χρειάζεται για σοβαρή και υπεύθυνη απασχόληση στον Δημόσιο (οπωσδήποτε), αλλά καμμιά φορά και στον ιδιωτικό τομέα.

  • Γραφειοκρατία είναι η τέχνη του να στριμώχνετε όσο το δυνατόν περισσότερες σφραγίδες και υπογραφές στο μικρότερο δυνατό κομμάτι χαρτιού. Ένα απλό παράδειγμα: το πασίγνωστο Απόκομμα του βιβλιαρίου υγείας του Δημοσίου έχει διαστάσεις 14 Χ 10 cm = 140 cm2. Φέρει κατά μέσον όρο 3 σφραγίδες (ιατρού, ελεγκτή, στρόγγυλη), συχνά εις διπλούν.
  • Γραφειοκρατία είναι η τέχνη του να αμφισβητείτε όσο το δυνατόν περισσότερα από τα στοιχεία που σας προσκομίζονται. Έτσι π.χ. το πιστοποιητικό γέννησης γράφει ότι ο κ. Ταδόπουλος λέγεται Γεώργιος, αλλά πού είναι το χαρτί της βάπτισής του; Και ποιά είναι η κ. Αποτέτοια που υπογράφει αυτό το έγγραφο; Ναι, το βλέπω ότι είναι τμηματάρχης Ω, αλλά σε ποιό ΦΕΚ δημοσιεύθηκε ο διορισμός της; Και πώς ξέρω εγώ ότι όντως υπάρχει Υποδιεύθυνση Διεκπεραίωσης Αμφιβόλων Συναλλαγών; Και πάει λέγοντας.
  • Γραφειοκρατία είναι η τέχνη του να αναβάλλετε για αύριο/για την άλλη εβδομάδα/για το επόμενο ΔΣ/επ’ αόριστον κάτι που μπορείτε να υπογράψετε/εγκρίνετε/επικυρώσετε (ή να απορρίψετε/αρνηθείτε/ακυρώσετε) εδώ και τώρα (όσο περισσότερες αναβολές επιτύχετε, τόσο περισσότερα μόρια παίρνετε).
  • Γραφειοκρατία είναι η τέχνη του να εξασφαλίζετε την μετακίνηση του ενδιαφερομένου σε όσο το δυνατόν περισσότερα γραφεία και υπηρεσίες για τη διεκπεραίωση του ζητήματός του. Όσο μεγαλύτερη η μεταξύ τους απόσταση (οριζόντια και κάθετη) και όσο πιο δύσκολη η μετάβαση από το ένα στο άλλο (π.χ. σε άλλη πόλη), τόσο περισσότερα μόρια γραφειοκρατικής ικανότητος παίρνετε. (Αν μάλιστα έχετε το θράσος να ξεστομίσετε με υπεροπτική περιφρόνηση προς τον ενδιαφερόμενο που ολοκληρώνει ασθμαίνοντας τη μεγάλη κούρσα ότι ‘τελικά δεν χρειάζονταν όλα αυτά τα χαρτιά’, τα μόρια αυτόματα τριπλασιάζονται).

Από τα λίγα στοιχεία που εκτέθηκαν παραπάνω αντιλαμβάνεται κανείς ότι αυτό που ονομάζουμε απλά (και συνήθως με μεγάλη δόση απέχθειας) ‘γραφειοκρατία’ είναι μια πραγματική τέχνη, που αξιοποιεί δημιουργικά την φαντασία του λειτουργού της. Έτσι, σε τελική ανάλυση, έλλειψη γραφειοκρατικής συνείδησης σημαίνει απουσία φαντασίας. Και χωρίς την ‘φαντασία στην εξουσία’, πώς θα πορευθούμε στον 21ο αιώνα;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s