Ποντίκια και αδέσποτα σκυλιά

Δημοσιεύθηκε στα Ιατρικά Θέματα 2013, τ. 64

Ένα από τα καθήκοντα του ιατρού μονάδος στο στρατό ήταν (και υποθέτω ότι εξακολουθεί να είναι) η περιοδική υγειονομική επιθεώρηση του στρατοπέδου όπου εδρεύει η μονάδα του. Το καθήκον είναι βέβαια ουσιαστικό και έχει πρακτικές επιπτώσεις για τις συνθήκες διαβίωσης και την εν γένει υγεία των ανθρώπων που ζουν στον δεδομένο χώρο. Ωστόσο, όχι σπάνια φαίνεται να περιορίζεται σε τήρηση γραφειοκρατικών τύπων όπως είναι το Βιβλίο Υγειονομικών Επιθεωρήσεων, και μάλιστα με τρόπο που να ικανοποιεί πρωτίστως τα… προσωπικά υγειονομικά ενδιαφέροντα του εκάστοτε διοικητή. Από ένα τέτοιο βιβλίο, το οποίο γνώρισα κατά τη θητεία μου πριν μερικές δεκαετίες, αντέγραψα και παραθέτω αυτούσιες (διατηρώντας την γλώσσα και την ορθογραφία τους) κάποιες καταχωρίσεις που αφηγούνται μια δική τους ιστορία (που είχε λάβει χώρα προ των ημερών μου στη μονάδα). Το μόνο στοιχείο που αφαίρεσα είναι το έτος, ενώ οι υπόλοιπες ημερομηνίες δίνονται με χρονολογική σειρά για να δείχνουν την εξέλιξη του προβλήματος που είχε το συγκεκριμένο στρατόπεδο—που βρισκόταν σε εξοχική τοποθεσία—με τις δυο κατηγορίες ζώων που αναφέρονται στον τίτλο.

 8/3:      Συνέχισις και έντασις της μυκτονίας.

12/3:    Συνεχίζεται η μυοκτονία. Εις μέλας κυν (sic) περιεφέρετο εντός του στρατοπέδου.

15/3:    Διέρχονται δια του στρατοπέδου 2 τσομπανόσκυλα.

17/3:    Ειδοποιήθησαν οι ιδιοκτήται σκύλων της περιοχής. Η μυοκτονία συνεχίζεται.

18/3:    Συνεχίζεται η μυοκτονία εντός των μαγειρείων χωρίς δραστικόν αποτέλεσμα. Άμεσος λήψις μέτρων δια ριζικήν εξόντωσιν των μυών.

19/3:    Έγινε η μελέτη των σχετικών διαταγών και αι τεχνικαί οδηγίαι καταπολεμήσεως τρωκτικών.

26/3:    Επιβάλλεται η χρήσις μυοκτόνων δια την εξόντωσιν των μυών.

27/3:    Να εξοντωθούν οι μύες παντοιοτρόπως.

2/4:      Εγένετο τοποθέτησις (χρήσις) μυοκτόνων τη επιβλέψει ομάδος Υγειονομικού.

8/4:      Η μυοκτονία συνεχίζεται χωρίς ουσιαστικόν αποτέλεσμα.

15/4:    Παραμένουν ωρισμένοι μύες εντός των τοιχωμάτων των μαγειρείων.

17/4:    Να αγορασθούν 2 αεροβόλα όπλα δια την ριζικήν απομάκρυνσιν των αδεσπότων κυνών.

22/4:    Ο αριθμός των κυκλοφορούντων μυών εντός των μαγειρείων ηλαττώθη σημαντικώς.

24/5:    Συνεχίζεται η μυοκτονία εντός των μαγειρείων δια ποικίλων μεθόδων. Προτείνεται η μεταφορά 2 γαλών εντός των μαγειρείων [Σημείωση υποδιοικητή: Χρειάζονται γάτες ειδικής ράτσας να μη φοβούνται τα ποντίκια] [Σημείωση διοικητή: Βεβαίως, και μάλιστα ΑΓΚΥΡΑΣ. Ορισθούν μερίμνη Λόχου 2 οπλίται συνοδοί γαλών].

31/5:    Να δοθή άδεια εις τον νοσοκόμον να φέρη τις γάτες (ειδικές δια μυοκτονίαν).

4/6:      Να αλλάξη ο τρόπος μυοκτονίας με την αντικατάστασιν της ομάδος μυοκτονίας με ομάδα γαλών. Να δοθή άδεια εις τον Νοσοκόμον όστις δύναται να εξεύρη γαλάς.

6/6:      Αφίχθησαν αι γαλαί δια την μυοκτονίαν.

       Χώρος parking (?) κυνών ως ευρισκόμενος πλησίον του μουσείου του Κέντρου κρίνεται ακατάλληλος.

11/6:    Εγένετο μυοκτονία υπό της υγειονομικής ομάδος και της γαλής.

21/6:    Ωρισμένοι κύνες δέον να προσδένωνται διότι επιτίθενται κατά του προσωπικού του Κέντρου.

 Εδώ σταματούσαν οι σχετικές καταχωρίσεις, και ακολουθούσαν σποραδικές εγγραφές που αναφέρονταν σε άλλα θέματα, λίγο-πολύ συνηθισμένα (καθαριότητα, αποθήκες τροφίμων κτλ). Όταν ρώτησα αν έγινε κάποιο υγειονομικό ‘θαύμα’ εκείνη την εποχή, μου απάντησαν ότι στις 22/6 άλλαξε ο διοικητής. Αυτό που δεν έμαθα ποτέ ήταν αν τα ποντίκια ακολούθησαν τον παλαιό διοικητή στη νέα του θέση (οπότε ίσως η ιστορία να συνεχίσθηκε σε κάποιο άλλο βιβλίο επιθεωρήσεων) ή αν ο νέος διοικητής δεν ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για την εξόντωση των μυών ‘παντοιοτρόπως’, οπότε οι δυο γάτες πέρασαν στο… ταμείο ανεργίας. Γεγονός αδιαμφισβήτητο είναι ότι οι μέχρι τότε πανταχού παρόντες μύες ουδαμώς με απασχόλησαν στους δέκα μήνες που πέρασα στο στρατόπεδο. Ούτε και οι αδέσποτοι κύνες.

One thought on “Ποντίκια και αδέσποτα σκυλιά

  1. Φίλε Αντώνη, με πήγες πίσω στο 1968, οταν υπηρετούσα σαν έφεδρος στην 124 ΠΒΕ. Ημουν βοηθός επιτελούς ασφαλείας, και λόγω των συχνών επιφυλακών, είχαμε 1200 άτομα μεσα στο στρατόπεδο..Οι ποντικοί ηταν άλλο πράμα..Οχι δεν είχαμε ημερησία διαταγή, αλλά ένα απίστευτο κόλπο, απ τον έφεδρο …γιατρό του στρατοπέδου ( συμφωνώ προκαταβολικά…ανατριχιαστικό) Κοπανούσε βαρφαρινη, την ανακατευε με …λουκουμόσκονη και…τυρογαριδάκια ( φορώντας χειρουργικά γάντια) και την έβαζε στα σημεία …αναψυχής των πανέξυπνων τρωκτικών..Σε 2 εβδομαδες δεν υπήρχε ουτε ένα ποντικός στο στρατόπεδο..Και το πιό παράδοξο, δεν βρήκαμε πτώματα..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s