Προτάσεις Υγείας

[Δημοσιεύθηκε ως επιστολή στην Καθημερινή 15/2/2011]

Κύριε διευθυντά

Επειδή βρισκόμαστε σε περίοδο αναδιάρθρωσης του χώρου της Yγείας κι επειδή πιστεύω ότι ακόμη και ο τελευταίος εργαζόμενος στον χώρο αυτό μπορεί να έχει κάτι χρήσιμο να συνεισφέρει στη ζύμωση, θα ήθελα να εισηγηθώ τα ακόλουθα για την εξωνοσοκομειακή ιατρική φροντίδα:

1. Oσο απλούστερα είναι κάποια πράγματα και διαδικασίες, τόσο καλύτερα εφαρμόζονται και τόσο καλύτερα αποτελέσματα έχουν.

2. Δεν νοείται να υπάρχουν γιατροί που έχουν δικαίωμα αναγραφής συνταγών και εξετάσεων και άλλοι, κατά πάντα νόμιμοι, που δεν έχουν, για διαφορετικές ομάδες του πληθυσμού (π.χ. ταμεία).

3. Η πολιτεία οφείλει να εκδώσει ενιαίο τύπο συνταγολογίου και παραπεμπτικών για εξετάσεις, που θα χρησιμοποιείται απ’ όλους τους γιατρούς για όλους τους ασθενείς.

4. Η πολιτεία, σε συνεννόηση με τους επιστημονικούς φορείς, μπορεί να ορίζει τιμολόγιο επισκέψεων και ιατρικών πράξεων, που θα είναι ενδεικτικό και όχι δεσμευτικό. Οι αμοιβές των ιατρών μπορούν να καταβάλλονται είτε άμεσα από τον ασθενή επί αποδείξει είτε συγκεντρωτικά από τον φορέα Yγείας (όπως σήμερα από τον ΟΠΑΔ).

5. Η τήρηση του τιμολογίου θα επαφίεται στους γιατρούς. Αυτό σημαίνει ότι θα λειτουργήσουν οι καλώς νοούμενοι νόμοι της αγοράς και ότι οι ασθενείς θα έχουν τη δυνατότητα να αποφεύγουν εκείνους που καταχρηστικά υπερκοστολογούν τις υπηρεσίες τους χωρίς να παρέχουν αντίστοιχη ποιότητα ιατρικής εργασίας.

6. Το σύστημα Yγείας πρέπει να διαθέτει έμμισθους γιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σε πολυϊατρεία, Kέντρα Yγείας κ.τ.λ., που θα εξυπηρετούν χωρίς αμοιβή εκείνους τους ασθενείς που δεν μπορούν ή δεν επιθυμούν να πληρώσουν την ιατρική εργασία απευθείας.

7. Ορισμένες ιατρικές πράξεις και εξετάσεις «ρουτίνας» θα μπορούν να γίνονται χωρίς έγκριση (π.χ. απλές αιματολογικές εξετάσεις και ακτινογραφίες), ενώ άλλες θα απαιτούν προέγκριση βάσει αιτιολογημένης γνωμάτευσης (π.χ. ειδικές απεικονιστικές εξετάσεις).

8. Δεν θα επιτρέπεται η διενέργεια εξετάσεων κανενός τύπου χωρίς παραπεμπτικό από γιατρό ανάλογης ειδικότητας. Η εξαίρεση του επείγοντος θα ελέγχεται ως προς την αιτιολόγησή της.

9. Η ύπαρξη ενιαίων κανόνων άσκησης της ιατρικής μέσα στο σύστημα αυτό θα επιτρέπει την επίβλεψη και τον έλεγχο (audit) της εφαρμογής τόσο από τους επίσημους ιατρικούς φορείς όσο και από το υπουργείο Yγείας και οι τυχόν παραβάσεις θα συνεπάγονται ανάλογες κυρώσεις.

10. Οπωσδήποτε θα ισχύει ο κώδικας δεοντολογίας που απαγορεύει τις αθέμιτες συναλλαγές μεταξύ ιατρών για διανομή αμοιβών, χορήγηση ποσοστών, περιττές παραπομπές ασθενών κ.τ.λ.

Οι παραπάνω σκέψεις δεν διεκδικούν  καμία πληρότητα. Θα μπορούσε κανείς να σκεφθεί κι άλλα στοιχεία που θα συμπλήρωναν ένα τέτοιο σύστημα στις λεπτομέρειές του. Αν αφαιρέσουμε τις κάθε είδους παρωπίδες, κομματικές και άλλες, και θελήσουμε να στήσουμε ένα σύστημα με κύρος και διάρκεια, που να σέβεται τόσο τους ασθενείς όσο και τους λειτουργούς του, ιδού η Ρόδος.

3 thoughts on “Προτάσεις Υγείας

  1. Σε διάβασα στην Καθημερινή, καιχάρηκα τον ευθύ και αιχμηρό σου λόγο.Ξέρω, όπως και σύ άλλωστε, οτι ..εις ώτα μη ακουόντων και η γλυκύτερη μελωδία ηχεί δωρεάν..Ομως ας διαβάζει ο κόσμος οτι υπάρχουν και θεράποντες του Ιπποκράτους που τιμούν τον όρκο τους.

  2. Προσωπικώς συμφωνώ απόλυτα και τα βρίσκω όλα αυτά λογικότατα!
    Στο παράλογο όμως Ελληνικό Κράτος, δυστυχώς η λογική δεν έχει θέση. Βρίσκεται μόνιμα … εκτός συνόρων!

  3. Με την ευκαιρία, πρόσφατα επιβεβαίωσα ότι στον ΟΓΑ μπορεί να συνταγογραφήσει οποιοσδήποτε ιδιώτης γιατρός (δεν είναι ανάγκη να είναι συμβεβλημένος). Όμως, έλαβα και την πληροφορία ότι, τουλάχιστον στην περιοχή μου – Ευρυτανία, το αποφεύγουν…

Σχολιάστε